divendres, 7 d’octubre del 2011

HOMENATGE A EN FRANCESC LLOP I MARQUÉS




El pintor Francesc Llop i Marquès (Campredó 1873-Barcelona 1970) és sens dubte el campredonenc més universal. Tot i això, l'humil masia on va néixer, la reproducció en miniatura de la qual (una autèntica obra d'art) l'artista amateur Ramon Marquès guarda a casa seva, i el carrer del poble que porta el seu nom, són l'única relació que resta actualment entre el poble i el distingit artista.

Llop va ser un notable paisatgista, un retratista de Catalunya (La Roca del Vallès, Montblanc, Garraf, Sant Pere de Vilamajor etc) com bé ens recorden diverses enciclopèdies d'art. Va dedicar-se tota la vida al foment de l'art (pintor, enquadernador, restaurador) a l'hora que va viure envoltat de grans artistes, la qual cosa li va permetre mantenir un cert prestigi dins de la intel.lectualitat catalana del seu temps. Durant els seus estudis a Llotja conegué el professor Nicanor Vàzquez, que l'influencià notablement en la carrera a seguir. El 1901 va emprendre l'aventura mexicana que durà tota una dècada, on treballà com a restaurador i col.laborà com a crític d'art en diverses revistes. Posteriorment anà a París, on conegué de primera mà els diversos estils artístics i contragué una bona amistat amb el pintor mallorquí Anglada i Camarasa (especialitzat en paisatgisme i folklore valencià i gitano), tot i que ell sempre seguí el seu propi camí i no es deixà influenciar per les noves corrents del moment (cubisme, surrealisme). Rebé però certes influències impressionistes, quant al domini de la llum i la perspectiva dels seus paisatges.

La prestigiosa tertúlia dels Quatre Gats (que reunia la flor i la nata de la intel.lectualitat catalana) i l'associació l'Arca de Noé (que vetllava per la correcta difusió de l'obra dels seus components), varen marcar profundament la seva carrera, com ens explica l'escriptor i crític d'art Joan Basté, autor d'una magnífica monografia sobre el pintor campredonenc, que publicà el marxant d'art de la Galeria Quatre Cantons d'Olot, Vicenç Coromina, l'any 1989.

Va establir una fructífera amistat amb el prolífic dramaturg i pintor Santiago Rusiñol, el qual l'ajudà a obrir-se camí i consolidar-se professionalment. També l'uniren estrets llaços d'amistat amb l'escultor ampostí, Innocenci Soriano Montagut, el qual s'encarregà d'organitzar l'emotiu homenatge celebrat l'any 1963, amb motiu del seu norantè aniversari. Durant els anys vint i trenta gaudí de nombrosíssimes exposicions, donat l'esperit artístic que es vivia a Barcelona, principalment amb motiu de l'Exposició Universal celebrada el 1929, en la qual guanyà un diploma de primera classe pel seu oli 'El Llobregat'.

Va guanyar diverses medalles d'honor en els nombrosos concursos i exposicions de Belles Arts en què participà, durant la seva llarga vida artística, de les quals cal destacar el seu oli 'Plaça de Palau', guanyador d'un diploma en l'Exposició Barcelona vista pels seus artistes. El museu d'Art modern de Barcelona va adquirir dos dels seus quadres més emblemàtics 'Fred a Farema' i 'Les Albes'. La seva extensa obra està escampada en nombroses col.leccions d'arreu de Catalunya.

Va fer diverses visites durant la seva vida a les nostres terres, durant les quals també va rebre diversos homenatges per part del Cercle Artístic de Tortosa, el qual va adquirir diverses obres seves. Al seu poble de Campredó també s'han realitzat dues exposicions, durant els anys 1988 i 1995.

Des del Consell Assessor i l'Associació Cultural Soldevila es vol homenatjar la figura d'en Francesc Llop i Marquès, en el trentè aniversari de la seva mort. Aquesta data és només una excusa (mai millor dit) per fer una aposta cultural i tirar endavant una sèrie d'iniciatives que facin despertar l'interès de la població envers el més il•lustre fill del nostre poble. Els actes de l'homenatge començaran amb la col•locació d'una placa en la seva casa natal, la qual és el viu reflex de les penúries econòmiques de molts pagesos de finals de segle passat. El Consell Assessor també ha acordat donar el nom de Francesc Llop i Marquès al futur casal. Alhora que s'intentarà organitzar una exposició dels seus bellíssims paisatges i s'editarà una revista informativa sobre la seva carrera professional, els seus lligams artístics, anàlisi detallat de la seva obra per part de diversos estudiosos etc.

Finalment es crearà la secció cultural 'Amics d'en Francesc Llop i Marquès', amb la intenció d'aprofundir en l'estudi de la seva obra, i amb l'ajuda de persones enteses en la seva producció s'intentarà la compra d'originals per dotar al poble de Campredó d'un Fons d'Art, que recordi la qualitat d'en Llop i alhora les possibilitats artístiques del món rural. Aquest és un projecte ambiciós que ha d'arribar a consolidar-se. La figura d'en Francesc Llop i Marquès s'ha de veure enlairada per a exemple de tots els campredonencs i les campredonenques.

Emigdi Subirats , La Veu del Baix Ebre, 23-VII-2000

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada