diumenge, 30 d’octubre del 2011

Francesc Llop i Marqués (3)


El prolífic escriptor, traductor i divulgador d'art, Joan Basté, és l'autor d'un acurat estudi que ha quedat recollit en un llibre El pintor Francesc Llop i Marqués (1873-1970), vida, obra i època, que va ser editat l'any 1989 pel dinàmic marxant d'art i propietari de la Galeria Quatre Cantons d'Olot, en Vicenç Coromina. Es tracta d' una detallada monografia artística sobre la figura de l'il.lustre pintor campredonenc, el qual va formar-se en un període molt mogut quant a corrents artístics, així com decissiu per al cicle socio-polític del nostre país. Francesc Llop es va mantenir bastant al marge dels diversos moviments pictòrics i plantejaments ideològics que varen convulsionar fortament les primeres dècades del segle XX. En Bastè va voler analitzar tot l'ambient que envoltava el nostre pintor, a l'hora que feia un esment precís dels seus millors amics i col.laboradors, àdhuc dels esdeveniments crucials del moment, fruit de la seua curiositat sobre les estretíssimes relacions que uneixen l'ésser humà i el context històric en què li toca viure. És a dir, s'introdueix dins del pla humanista per tal de parlar amb perspectiva històrica de l'obra d'un artista.Al paràgraf final del llibre, ens mostra una profunda identificació amb la persona i el personatge a la vegada, donat el llarg temps que va necessitar per a realitzar el seu acurat anàlisi biogràfic:


Així, doncs, si la figura d'en Francesc Llop ens ha interessat, el millor que podem fer és buscar la seva obra, procurar entendre-la situant-nos en el moment en què la formulava i admirar-la després amb totes les seves conseqüències. Estic segur que en sortirem enriquits, màxima aspiració que aquest llibre podria somniar. Ell hi posava les teles de la pròpia creació i nosaltres el marc d'una època que ens ajudés a contemplar-les i a diferenciar-les. És trist acomiadar-se d'algú amb qui l'autor ha conviscut, espiritualment, durant mesos i mesos. I és en nom d'aquesta espiritualitat que em permeto formular un vehement desig: 'Amic LLop, sigui allà on sigui que reposis, fes-ho en pau'.

Aquesta monografia està estructurada en diversos apartats molt específics que divideixen i detallen amb claredat les diverses èpoques i els diferents contextos que va anar experimentant en Francesc Llop, com a persona i com a artista: Concretament: De Tortosa a Barcelona (1873-1893)', Mèxic, París, El Paular (1893-1920), Dels primers èxits a la república (1921-1931), L'esplendor i l'eclipsi (1931-1939), . L'aïllament i l'autarquia (1940-1945), Una lentíssima extinció (1946-1970), El Centenari (1873-1973) i Làmines en color.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada