divendres, 7 d’octubre del 2011

CAMPREDÓ COMMEMORA EL SETZÈ ANIVERSARI DE LA MORT DE L'ARTISTA FRANCESC LLOP I MARQUÈS




El dia 2 d'agost es complirà el primer aniversari de la mort d'en Francesc Llop i Marquès, figura il•lustre en el camp de les arts de les Terres de l'Ebre.

Va nàixer a Campredó el 24 d'agost de 1873. Fill de pagesos, va viure els primers anys de la seva vida a les hortes de Font de Quint. Degut a l'escàs rendiment de la terra, la seva família hagué d'emigrar en busca de treball a Barcelona.

A Barcelona va aprendre aviat l'ofici d'enquadernador, treball que fou en molts períodes de la seva vida, el seu recurs més segur per a les necessitats de viure. Mentrestant seguia amb la seva afecció de dibuixar, però solament als divuit anys va començar a l'Ateneu Obrer de la ciutat comtal a assistir a classes de dibuix: primer de làmines, desprès de guix i finalment del natural, recordant amb especial apreci al professor Nicanor Vàzquez, que ho era de disseny.

Fou desprès deixeble de Llotja amb A.Caba com professor més destacat i recordat; però, en realitat, el seu millor mestre fou la natura, ja que gairebé la totalitat de les seves teles tenen com a tema el paisatge.

La seva obra era impressionista, la seva obra devia molt a l'humanisme acusador de relleu en què es va convertir generalment la pintura catalana d'aquest temps. La pintura havia estat per a ell una labor per a les hores d'oci, però aquest artista té de més de dues mil teles pintades amb autèntica passió i lliurament.

Durant tota la seva vida va haver d'exercir una altra professió manual, per atendre les seves necessitats materials, ja d'enquadernador, ja de pintor.

El 1901 va marxar a Mèxic, i allí roman fins el 1911. En la capital mexicana va celebrar la primera exposició de la seva carrera de pintor, durant els deu anys d'estar en terra mexicana. el museu d 'art d'aquella capital té tres obres.

Torna a Catalunya el 1911 i va fer un viatge a París, i quedà molt influenciat pels estils d'aquella ciutat.

Va fer nombroses exposicions al llarg de la seva carrera artística, destacant les dues que va fer a Tortosa especialment la de 1963. Actualment té quatre olis al Museu de Barcelona i dues teles al cercle artístic d'aquella ciutat. Amb motiu de l'exposició-homenatge a Tortosa van quedar obres seves a l'Ajuntament, a la col•lecció López i Vergés i al Cercle artístic organitzador de l'homenatge.

Va morir a Barcelona el 18 de març de 1970, a l'edat de 97 anys, d'una vida que va estar com sempre havia volgut Llop i Marquès, plena de fantasia creadora. L'any passat i a títol pòstum, el seu poble Campredó, li va retre el seu darrer homenatge fent una exposició d'obres seves al nou temple parroquial. La vida exemplar d'aquest Campredonenc universal deu de servir d'estímul per a tots els ciutadans de Campredó.

Emigdi Subirats (Ebre Informes, març de 1987)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada