diumenge, 30 d’octubre del 2011

Francesc Llop i Marqués (6)


En la seua trajectòria artística, s'especialitzà en el conreu de la figura humana, del nu especialment, i el paisatge. El seu domini i personalitat en aquest darrer camp, fa que el Reial Círcol Artístic li atorgui el 1921, una Medalla d'Or per la seva aportació al Concurs de Paisatges Catalans.

En Basté ens explica: 'Després de seixanta anys es pot analitzar l'obra d'en Llop com un autèntic esforç per a captar la llum i el color de la manera més objectiva possible. Però aquest distanciament, aquesta manera de contemplar el panorama que hi ha davant del seus ulls amb una mirada estrictament de pintor, no acaba de satisfer cert sector de la crítica, que li censura la nul.la intel.lectualització dels seus productes. Dels quals saben elogiar allò que se'n diu factura, però no el propòsit'.

L'obra d'en Francesc Llop ha estat objecte d'interessants estudis i curts comentaris enciclopèdics.El famós historiador d'art i pintor , José Lòpez Jiménez, que signa le seves obres amb el pseudònim de Bernardino de Pantorba, a la crònica titulada 'Los paisagistas catalanes' (1975) ens escriu:

Fue un paisajista muy notable.Además del óleo, cultivó profusamente la acuarela. Hizo exposiciones personales en Barcelona y en Méjico. No recuerdo ninguna hecha en local madrileño. Se vieron aquí (Madrid) cuadros suyos, porque de las once Exposiciones Nacionales de Bellas Artes celebradas en Madrid entre 1920 y 1943, concurrió a diez, con un total de dieciseis paisajes.

L'amistat amb Rusiñol facilità una gran exposició d'en Francesc Llop celebrada durant la primavera del 1927 (any de notables connotacions literàries). Comptava amb quinze teles: paisatges de Torelló, de Farena (un poblet de l'Alt Camp), amb títols tan evocadors com 'A ple sol', 'Nit de Lluna', 'Cap a la nit', 'Dia gris', 'Nuvolada' etc, i escenes costumistes com 'Dia de mercat a Torelló' o 'Festa religiosa'.

El rotatiu barceloní 'La Vanguardia' del dia 22 d'aquell mes d'abril s'ocupa de l'exposició i entre altres coses, especifica:

Llop exhibe una serie de lienzos que lo representan como paisajista y lo que se suele llamar colorista. La luz y el panorama, con algún atisbo de costumbrismo, dan a su obra un carácter turístico. En este plano, tan frequentado hoy, se maneja con innegable acierto. Su visión objetiva adquiere preponderancia en los cuadros titulados 'Día gris', 'A pleno sol', 'Mercado en Torelló'".

L'associació L'Arca de Noé va esdevenir l'instrument més important per difondre la seva obra. Els seus companys li dedicaren un sopar d'homenatge (que ells anomenaven pinso) amb motiu de la ja mencionada exposició de la sala Parés, que quedà registrada de la següent manera:

Al Llop perquè va triomfar amb una exposició dels seus quadres, que va fer individualment, també se li va dedicar un pinso extraordinari, presidit per tota la Junta i gairebé per tots els socis, que varen omplir tots els seients de la Menadora.

A hores d'ara la seua trajectòria artística es troba en el seu punt més àlgid, amb una destacada distinció amb premis o mencions. Es presenta a moltes Exposicions Nacionals de Belles Arts a Madrid. Concretament a la del 1929, se li concedeix un Diploma d'honor de Primera Classe pèr la seva obra ' El Llobregat'. Aquest mateix any aconsegueix un altre premi en el Certament de l'Exposició Internacional de Barcelona, que s'acabava d'inaugurar per l'oli titulat 'Fred a Farema'.

A començaments del 1930 presenta, també a Barcelona , una de les seves habituals exposicions, de les quals es fa ressò, el crític Joaquim Ciervo, a la Gaceta de Belles Arts, amb aquestes paraules, datades el dia 15 de març:

Es un pintor paisajista Francisco Llop que se distingue porque sabe dar a los aspectos que retiene toda la gama que la madre tierra brinda para poder componer cuadros majestuosos. En su reciente exhibición de paisajes catalanes aparecían en los últimos términos los colores sombríos y , en los primeros planos, bases cubiertas de vegetación. supo también ofercer buenos contrastes desdibujando a lo lejos la llanura azulada opuesta a los valles bordeados de tonos calientes que dan graduadas fulguraciones al ambiente.el pintor Llop trabaja para el perfeccionamiento de su tècnica, que aparece sobria, deslizada en los lienzos de manera competente y en consonancia con los asuntos que interpereta a conciencia, junto con precisas notas de color. Su reciente exposición consiguió sinceros elogios y también felicitaciones, por haber conseguido premio en el certamen de la Exposición Internacional de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada