divendres, 7 d’octubre del 2011

Francesc Llop Marqués


Francesc Llop i Marquès (Campredó 1873- Barcelona 1970) és el campredonenc més universal. Va nàixer el 24 d'agost de 1873 a l'horta coneguda com dels Clots, situada prop del nucli de la Raval del Pom. De pares pagesos, va estudiar les primeres lletres a la veïna població de l'Aldea, però els seus progenitors varen haver d'emigrar a Barcelona a causa de les precàries condicions de vida de la nostra zona i allí va poder desenvolupar la carrera artística en plenitud.

Llop va ser un mestre en l'art de l'aquarel·la com bé ens recorden diverses Enciclopèdies d'Art, un pintor estrictament paisatgístic que jugava amb la combinació de tonalitats verdoses i la blavor de l'aigua marina. Va estar influenciat pel corrent impressionista, la característica més evident del qual era la representació de la llum per sobre dels colors, que donaven una aparença molt més viva de la realitat representada. Va dedicar-se tota la vida als fenòmens artístics, a la vegada que va viure envoltat de grans artistes, la qual cosa li va permetre mantenir cert prestigi dins de la intel.lectualitat catalana del seu temps.

Molt aviat va començar les lliçons a l'Ateneu Barcelonès i va assistir a les classes del prestigiós mestre Nicanor Vàzques que l'influencià notablement en la seva carrera a seguir. Una vegada instal.lat al seu estudi va treballar llargues temporades com a dibuixant i enquadernador, mentre seguia perfeccionant les tècniques del disseny en classes nocturnes.El 1901 va emprendre l'aventura mexicana que durà tota una dècada, on va col.laborar en revistes d'actualitat artística, ja que era un bon coneixedor de la pintura mediterrània i treballà com a restaurador. Posteriorment anà a París, atret per la bellesa de la ciutat i per la vida artística que es respirava a la capital francesa, on visqué més de dos anys .Conegué de primera mà els diversos estils artístics i contragué una bona amistat amb el pintor mallorquí Hermenegild Anglada i Camarasa (especialitzat en paisatgisme i folklore valencià i gitano), tot i que ell sempre seguí el seu propi camí i no es deixà influenciar per les noves corrents del moment (cubisme, surrealisme etc).
De tornada a Catalunya va continuar amb la vida un xic bohèmia típica dels artistes i va freqüentar els millors cerces artístic de Barcelona.La prestigiosa tertúlia dels Quatre Gats (que reunia la flor i la nata de la intel.lectualitat catalana) i l'associació l'Arca de Noé (que vetllava per la correcta difussió de l'obra dels seus components), varen marcar profundament la seva carrera, tal com ens explica en Joan Basté, l'autor d'una magnífica monografia sobre el pintor campredonenc, que va publicar el marxant d'art de la Galeria 'Quatre Cantons' d'Olot, en Vicenç Coromina, l'any 1989.
Va establir una fructífera amistat amb el prolífic dramaturg i pintor Santiago Russinyol, el qual el va ajudar a obrir-se camí i consolidar-se professionalment. Durant els anys vint i trenta gaudí de nombrosíssimes exposicions, donat l'esperit artístic que es vivia a Barcelona, principalment en motiu de l'Exposició Universal celebrada el 1928. A l'Exposició Internacional de Belles Arts de Barcelona (1944) presentà un quadre anomenat Trilla; a l'exposició 'Barcelona vista pels seus artistes' un oli 'Plaça de palau', que li varen premiar amb una menció honorífica. El Museu d'Art Modern de Barcelona va adquirir dos quadres seus nomenats Fred a Farena i Les Albes, amb motiu de l'Exposició Internacional de Barcelona.
També l'uniren estretíssims llaços d'amistat amb l'escultor ampostí, Inocenci Soriano Montagut, el qual s'encarregà d'organitzar l'emotiu homenatge celebrat l'any 1963, en virtut del seu norantè aniversari.
En Llop va fer diverses visites a la terra que el va veure nàixer durant les quals també va rebre diversos homenatges per part del Cercle Artístic de Tortosa, el qual va adquirir diverses obres seves.Al seu poble de Campredó també es van realitzat dues exposicions, durant els anys 1988 i 1995.Tothom va poder observar la bellesa paisatgística dels seus olis i el seu perfeccionat estil de caràcters.
La seua obra es troba escampada per museus i sales de col.leccionistes de París, Mèxic, Barcelona i Tortosa, alhora que és un pintor recordat en alguns manuals artístics i de pintura contemporània.
Un carrer del nostre poble i el Casal cultural porten el seu nom. Sens dubte la figura de Francesc Llop encoratja les inquietuds artístiques de la poblacióp gran i petita del nostre poble i mostra les possibilitats de totes les comunitats per xicotetes que siguen.
Quan es commemorà el 30 aniversari de la seua mort, l'Associació Cultural Soldevila vam tirar endavant la secci´´o cultural Amics d'en Francesc Llop i Marquès', amb la intenció d' aprofundir en l'estudi de la seva obra, i amb l'ajuda de persones enteses en la seua producció s'ha intentat la compra d'originals per dotar al poble de Campredó d'un Fons d'art, que recordi la qualitat d'en Llop i les possibilitats artístiques del món rural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada